JANUAR VEJRETI januar kan det blive koldt, rigtigt koldt, og det er da også i januar måned man har målt de laveste temperaturer herhjemme, -31,2 grader den 8. januar 1982 i Thy.

At det bliver så koldt i januar, skyldes blandt andet solens lave højde på himlen. Solens stråler rammer jorden i en meget flad vinkel og dermed uden samme kraft og varme som om sommeren. 

En anden interessant observation er at man på de meget kolde januardage, sjældent fryser ligesom meget i forhold til, en fugtig blæsende dag med 0 grader. De rigtigt kolde januar dage er gerne helt vindstille og luften er tør. Og derfor føles kulden ikke på samme måde som når det er en blæsende og fugtig dag.  

Januar er også den absolut mest forblæste måned med 30 klassificerede storme siden 1950. Til sammenligning mønstrer november 14 og december 12 storme og orkaner i den seneste udgave af DMI's stormliste. (Stormene opstår, når kold luft fra Arktis blander sig med fugtig og mild luft fra Atlanten og skaber et kraftigt lavtryk).

Men januar byder også på fine dage hvor vejret er havkajakparat. Og rigtigt påklædt kan man få en god tur. Ro kystnært! Tjek altid kajakvejret før afgang, og giv besked til en kontaktperson i land om din rovej og forventet tidspunkt for at være hjemme igen.


Kommentarer