Åh for et Land

Åland består af over 6.500 store og små øer mellem Sverige og Finland. Omkring 50 af øerne er beboede. Med de mange fjorde og åbent hav byder Åland på rovand for både øvede og begyndere.Åland ligger midt mellem Sverige og Finland, hvorfor de kulturelt og historisk svæver frit, næsten som et selvstændigt rige mellem de to lande. Påvirkningen fra både Sverige og Finland er tydeligt, selv om det svenske er fremherskende og mønterne er euro!

Ålandsøerne har et mildt klima året rundt, om sommeren med flere solskinstimer i forhold til Sverig og Finland. Det er meget populært blandt svenskere, finnere og tyskere at holdeferie på Åland.  

Ålændingene har altid været dygtige til at tjene penge til på søfart. Det afspejler sig bl.a. i de mange kaptajnsgårde som ses rundt omkring på øerne. Verdens største og sidste sejlskibsrederi hørte hjemme på Åland, og rederiets flagskib Pommern ligger i dag åben for besøgende i Mariehamn.


Man spiser godt på Åland. En specialitet er de små pandekager, baseret på ris eller mannagryn som serveres med havtornemarmelade og flødeskum. Så er der Ålandsost og endelig er der Stallhagen - øllen fra ålændingens eget bryggeri i Godby.

 Når du kommer med færgen til Mariehamn kan din Ålandstur starte fra Österhamn, Mariehamns østside. Herfra kan du ro SØ langs Lemland. Eller ro ud på indlandshavet Lumparn til Bomarsund. Fra Bomarsund forsæt rundt om Sund og Saltvik til Geta. Ankommer du til Åland med færgen fra Grisslehamn havner du i Berghamn og kan straks sætte kajakken i vandet her. Tag turen nord om Eckerö og ro ind i sundet ved Hammarland. 
 De største øer
  • Eckerö, den vestligste ø nærmest den svensk kyst, færgeforbindelse fra Sverige. Flere scener i  Astrid Lindgren klassikeren "Vi på Saltkråkan", er indspillet i Käringsund.
  • Faste Åland er den største ø, på størrelse med Bornholm, og her ligger hovedstaden Mariehamn. Byens gader ligger vinkelret på hinanden (nord-syd og øst-vest) med mange træhuse malet i lyse og lette pastelfarver.
  • Lemland og Lumparland, ligger SØ for Faste Åland adskilt af en smal kanal. Västeränga er Ålands bedst bevarede by.
  • Vårdö er præget af søfart, i Vargata  findes et par velholdte kaptajnsgårde.
  • Föglö er faktisk fire store øer, og en masse små, adskilt af små kanaler og sunde. Degerby, med de mange"skeppargårdar ", var indtil 1861, Ålandsøernes hovedstad.
  • Brändö og Lappo udgør den østligste del af Åland, her findes natur- og fugle reservater samt Båtsmansgården og Skårgårdsmuseet.
Overnatning
På de største af øerne er der både campingpladser og hytter. Åland har begrænset allemansrätt d.v.s. man skal spørge ejeren om lov, før man slår lejr. Der er ikke mange hoteller og pensionater på Ålandsøerne, så bestilling i god tid anbefales. 


Transport
Daglige færgeafgange fra Stockholm og Kapellskärr til Mariehamn og fra Grisslehamn til Eckerö.


Mere information om Åland
Åland har ca. 29.000 indbyggere, egen regering, flag, frimærker og topdomænet "ax". Valutaen er Euro og svensk er det officielle sprog. Se mere på www.aland.ax og www.visitaland.com


Credits photos www.visitaland.com

Kommentarer