På sporet af den glemte kajakDen aleutiske kajak, iqyax, er en af verdens smukkeste, men viden om hvordan den bygges er gået tabt. Anders Thygesen bestemte sig for at finde den glemte kajak.
 
I vandkanten ved Eikeren, ved Buskerud, i Norge sætter kajakbygger Anders Thygesen to bukke, en kiste med håndværktøj og en lille primus drevet svedekasse. Men ingen måleværktøj. Anders Thygesen gør ligesom inuitter og aleuts gjorde det, bruger sin krop som "måleinstrument".Iqyaxen har en meget anderledes form end sin populære "fætter"; grønlandskajakken. Iqyax er det aleutiske navn, mens baidarka er det russiske navn for den aleutiske havkajak. 
Aleuterne er ca. 200 små træløse øer mellem Beringshavet og Stillehavet ud for Alaska. De blev opdaget 1741 af Vitus Bering og var i russisk besiddelse til 1867, da USA købte Alaska. I denne periode blev den indfødte befolkning, ca. 25.000 aleuterne (beslægtet med inuit), næsten udryddet. I dag er flere amerikanske militærbaser områdets vigtigste indtægtskilde.