ØRESUND PÅ LANGS



























Oplev den elegante Øresundskyst fra søsiden. Se de mondæne strandvejsvillaer, de velholdte fiskerhuse, træk kajakken op på strandene og gå på oplevelse, besøge et museum eller spise en is. De mange lystbådehavne langs kysten gør det nemt at isætte og optage kajakken, og de gør også at du kan planlægge turens længde efter dem. 

Denne tur starter i Vedbæk og slutter i Helsingør. Og kan selvfølgelig startes i modsat retning, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr og eventuel transport.

Vedbæk
Vedbæk var i middelalderen bare et plet på stranden hvorfra fiskerne sejlede ud til sildefiskeriet på Øresund. Omkring første verdenskrig fandt de lokale fiskere og landliggerne sammen om at finansiere og bygge en havn til fiskenes kuttere og landliggernes lystbåde. Havnen var færdig i 1919 og er blevet udvidet flere gange, senest med de iøjnefaldende sortbejdsede bygninger. 

Du kan sætte kajakken i fra sydstranden, samme strand hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København eller benyt  Vedbæk Kajakklubs bro i havnen. Når du er klar i kajakken, er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  


Whiskybæltet
Det er ikke for ingenting at kyststrækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes Danmarks højeste gennemsnitsindkomster pr. indbygger og de højeste ejendomspriser, materialiseret i eksklusive palæer og strandvejsvillaer med velplejede haver, skønne swimmingpools og badebroer der strækker sig langt ud i Øresund.

Rungsted
Indtil 1800-tallet var området omkring den nuværende havn bare et lille samfund med folk som var knyttet til gårdene Rungstedgård og Rungstedlund. Omkring århundredeskiftet stoppede dampskibene, som sejlede langs Øresund, ved den lille mole. Molen blev til Rungsted havn med en blanding af tøjbutikker, caféer, restauranter og maritime klubber. Sid ind på en af de mange udeserveringer og nyd en gang moules frites eller en kop kaffe.

Syd for havnen holder Rungsted Kajakklub til med klubhus og fin kajakbro. Og overfor havnen ligger Karen Blixens Rungstedlund som nu er museum om forfatterens liv. Det smukke hvid bygning, lige efter Rungsted havn, er Sophienberg, tidligere et kongeligt lystslot.

På kanten af Nivåbugten ligger Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251, som praler af at lave de største isvafler på Øresundskysten - prøv selv. Du kan trække din kajak op på stranden.  Der er å
bent, i sommersæsonen, hver dag fra kl. 12 til kl. ca. 20.30.  

En afstikker til Ven
En tur til den svenske ø Ven, er forbeholdt de erfarne i stille vejr. Men er der styr på begge dele, kan du få et dejligt kryds over Øresund - brug den hvide S:t. Ibb's kirke ved Kyckbacken som pejlemærke og hold øje med skibstrafikken. De karateriske stejle skråninger, er nogle steder op til 40 meter høje, og ses flere steder på øen. Ved Norreborg ligger der en fin campingplads med hytter. Andre overnatningsmuligheder kan søges her. Beregn 3 timer til at ro de 8-9 kilometer til Ven. Og gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 






Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Mange af de fugle, som er på vej til  Sydeuropa eller Skandinavien, holder pause på strandengene mens de sopper rundt i bugtens lave vand efter føde. Når vinden er i sydøst er det flokke af kite- og windsurfere som nyder godt af pålandsvinden og bølgerne som presser sig ind i bugten.

Den høje skorsten, som du kan se, er Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk. Da produktionen var på sit højeste, blev titusindvis af mursten sejlet med skib fra molen, ved Nivaaens udløb, ind til de mange byggerier i København. De gamle teglgrave danner nu et naturligt bassin for Nivå Havn. Længst inde i havnen ligger Nivaa Kajakklub´s klubhus og en behagelig lav flydebro. Og er det spisetid, så er der borde bænkesæt og grillpladser. 

Havneidyl i Sletten 
Gå en tur i det lille idylliske fiskerleje med stokroser, hvidmalede stakitter, stråtækte huse og gamle lindetræer. På havnen er der, trods den beskedne størrelse altid liv; fire fiskekuttere driver garnfiskeri på Sundet, danske og svenske lystsejlere kommer tilsejlende for at spise frokost på Restaurant Sletten med et menukort på Michelin niveau. Og ved iskiosken står folk tålmodigt i kø. I Foreningshusets have har Sletten Havkajakklub sit kajakoplæg med cirka 30 havkajakker. Oppe på kystskrænten, mellem Sletten og Humlebæk, kan du se den ene store strandvejsvilla efter den anden. 
 



















Humlebæk havn og Louisiana
Det er oplagt at stoppe her og trække kajakken op på stranden i den lille bugt nedenfor Humlebækfiskernes velholdte hvidkalkede huse. På bakken bag havnen ligger kunstmuseet Louisiana og frister med en kulturel oplevelse eller gå til Årstiderens hyggelige gårdcafé, ca. 1/4 sømil fra havnen.

Humlebæk havn blev egentlig anlagt som havn for kanonbåde i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Og samtidig blev der bygget et kanonbatteri for at beskytte havnen mod angreb fra den engelske flåde. Efter krigen overtog Humlebækfiskerne havnen.

Mellem Humlebæk og Espergærde havne ligger Jarlens Grund, som er en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletter. I en svæver vending kan der overnattes i telt her - det er ikke lovligt, men...



















Hyggestemning i Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen for længst erstattet fortidens fiskeritravlhed. Fiskehandleren er udvidet til en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe er blevet til et italiensk pizzaeria. Om sommeren er havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde og turister som en går tur på havnen, mens de lokale sidder på bænkene og nyder en kølig. Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan roligt lande på den gode sandstrand på sydsiden af havnen. 

Skotterup
På stranden udfor Egebæksvang ses fiskernes sorttjærede redskabsskure, stejlepladsen med tjærelad og en reberbane hvor fiskerne tidligere selv lavede alt det tovværk de skulle bruge til deres fiskegarn og tovværk. I Skotterup er der mulighed for at proviantere hos Øresundskystens eneste kystnære indkøbsmulighed - Skotterup købmanden som har alt - undtagen udsolgt!

Smakkejoller i Snekkersten 
Snekkersten havn ligger omgivet af charmerende hvide villaer med sorte tagsten og lave strætækte fiskerhuse. I havnen har en lille flåde af sorttjærede smakkejoller hjemme, samme type som Øresundkystens fiskere brugte til silde- og bundgarnsfiskeriet. De fleste af smakkejollerne, du ser, er blevet bygget inde på bådebyggeriet, der nu er havnekontor og sommeråben café.  

Kystens Perle
I strandkanten udfor det tidligere Hotel Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandresten, som istiden har  efterladt. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads og det er stenen som har givet Snekkersten sit navn. Altså snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene udfor "perlen" kan man være heldig at se sæler som nyder solen og den forbipasserende trafik af sejl- og motorbåde.

Kulturbyen Helsingør
I Helsingør kan kajakken listes forsigtigt ind til roklubbens bro, som ligger lige syd for færgehavnen. Når kajakken er rigget af, vil jeg anbefale dig at besøge Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør. Har du brug for lidt Rigabalsam eller en skibsøl til at styrke dig på inden den videre tur, kig indenfor i Skibsklarerergaarden i Strandgade.

Videre langs Nordkysten
Færgetrafikken ved Helsingør er intensiv, så man skal være en rutineret kajakroer for at ro forbi færgehavnen, Kronborgpynten og Nordhavnen. Alternativt kan du læsse kajakken på bilen eller trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen (ca. 1 sømil) sætte i der og fortætte langs Nordkysten til Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 






















Øresund på langs
Overnatning
  • Kystnære overnatningspladser ved Struckmanns Kajakplads syd for Vedbæk Havn, Lave Skov og Egebæksvang, se beskrivelser og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør
Indkøbssteder
  • Købmanden i Skotterup, eneste kystnære indkøbsmulighed
  • Andre indkøbsmuligheder, ca. 1/4 - 1/2 sømil fra kysten
Startsted og parkering
  • På de fleste havne er der slæbesteder eller lave broer hvorfra kajakken kan søsættes og  langtidsparkering tæt på

Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående og uden betydning for en kajakfærd
  • Kysten er mest udsat når vinden kommer fra syd og sydøst
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet til eller fra Østersøen
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Rungsted og Helsingør og kan benyttes hvis du skal tilbage til fx Vedbæk efter bilen
Foto: Tine Uffelmann, Henrik Numelin og PR
Kort: PR