På tur i det sydfynske øhav

Det er ikke uden grund, at det sydfynske Øhav er kendt som "havkajakroernes paradis"

Der er over 50 små og store øer som kan besøges i det lavvandede farvand. Charmerende købstæder som oser af saltvand og tjære. Spot et marsvin eller en spættet sæl. Se havfugle og lyt efter klokkefrøens kvæk. Og næsten altid medvind og solskin. Her får du fem forslag til ture i det sydfynske Øhav.

Vindebyøre-Valdemars Slot 
På det meste af turen er der kun en halv meter vand under kølen og der er masser at se på; velholdte huse og haver i skipperby Troense, store og små skibe der tøffer forbi og den grønne bøgeskov. Mange steder er der mulighed for at trække kajakken op på stranden for at holde en pause. Ved Valdemars Slot kan du spise frokost eller drikke kaffe før turen går tilbage til Vindebyøre.

For hvem: Begyndere, familietur.


Helnæs bugten
Start i Falsled, verdenskendt for Falsled Kro og den kajakvenlige campingplads på den modsatte side af vejen. Ro forbi Damsbo Skov og sæt kurs mod Nabben, fiskerlejet Brunshuse og Agernæs. Forsæt ned langs halvøen Helnæs, her er både en primitiv og en rigtig campingplads. Her kommer der et åbent kryds over til Bøjden og videre forbi Drejet til Horne Krog og nordpå til Falsled. 


For hvem: Let let øvede som vil gøre sine første erfaringer med en 1-2 dags tur, alt efter kræfter og tempo.


Gammel Elmegaard

 Øhop i øhavet
Oplev de små charmerende øsamfund og smag på øernes specialiteter. Læg ud fra Skovballe på Tåsinge. Ro langs kysten til Vornæs og drej over til Skarø. For mange klinger Skarø nok mest af is. Af Skarø Is. Et nicheprodukt udviklet på øen. Eller nyd en kop kaffe og hjemmebagt kage i Café Sommersild. Herfra sættes kursen mod Hjortø. en af de mindste og mest uberørte øer i det Sydfynske Øhav. Her er ingen biler, købmand, kirke eller kro. Ro videre til Drejø  gå i land og besøg "kafferiet" Gammel Elmegaard . Mulighed for indkøb af proviant. Vil du besøge en mikroø (1 km2 og 10 øboer), sæt kurs mod Birkholm. Øens højeste punkt hæver sig syv meter over havets overflade. Fra Birkholm ror du tilbage til stranden i Skovballe. 

For hvem: Velegnet for havkajakroere med nogen erfaring i kryds over åbent vand og overnatning i det fri.

Strynø


Strynø Strynø (ca. 3 sømil SV for Rudkøbing) byder på alle de klassiske ø-attraktioner. Fra den idylliske landsby med købmand midt på øen, til lokale producenter af kvalitetsfødevarer og museet Øhavets Smakkecenter som fortæller på livet i Øhavet. Teltplads med shelter. Færge til Rudkøbing.
For hvem: Velegnet til havkajakroere med nogen erfaring i kryds over åbent vand og overnatning i det fri.

Ærø
Alt er vand ved siden af Ærø
Når du ror "med uret" kan du i Vejsnæs Bugt følge kystlinjen og trafikken på kystvejen mellem Marstal og Ærø. En lille kilometer efter det sted, hvor vejen går ind i landet, kan du se Sankt Albert-fæstningen. Nyd udsigterne til de stejle klinter ved Vejsnæs Nakke og de smukke skred terrasser ved Voderup Klint. Ved øens nordspids står det idylliske Skjoldnæs Fyr og SØ for fyret ligger Næbbet. Her mødes øst- og vestgående havstrømme og afsætter materiale fra Ærøs nordøstkyst. Fra Næbbet fortsætter du mod Urehoved og Ommelshoved og når gennem Halmø Sund tilbage til Marstal. 

En kajaktur rundt om Ærø kan være en udfordring. Frisk vind og skibstrafikken kan sætte store dønninger ind mod sydvestkysten.
Overnatning på campingpladser, i shelter eller i telt på stranden.

For hvem: Havkajakroere med erfaring på EEP3 niveau. varighed 2-3 dage, ialt ca. 70 km.

Kajakportalens turtips
"Havkajak - din guide til Det Sydfynske Øhav" indeholder kortblade (trykt på vandafvisende papir) der kombinerer land- og søkort, UTM og geografiske koordinater. Guidebogen er på 84 sider fyldt med inspiration, når du er på land. Købes hos Saxo eller turistinformationen i Faaborg - 250 kr. 

Sommeren igennem bobler øhavet af arrangementer bl.a.  Ærø Jazz FestivalFaaborg Outdoor og kapsejladsen Fyn Rundt for Bevaringsværdige skibe.


I Faaborg (info tlf. 6261 1687), Rudkøbing (info tlf. 6351 6270.) og Marstal er der kajakhavne med anløbsbro, opholdsrum, bad, toilet og mulighed for langtidsparkering.

Læs mere om Sydfyn, arrangementer, færge- og åbningstider på www.sydforfyn.dk
 
"Øhavskortet" (gratis) giver overblikket og er velegnet til planlægning, download her.  

Øhavet giver mange muligheder for at ro under trygge forhold. Øhavet byder dog også på åbent hav hvor vind, strøm kan være udfordrende. Generelt kan det siges, at det er krævende at runde odder og næs. Dels på grund af strøm- og vindforhold og dels på grund af de mange store sten, der kan ligge meget langt ud fra kysten. I sommerperioden er der livlig trafik af lystsejlere og færger.

Kommentarer