På tur langs Øresundskysten

Her skinner solen ekstra meget på en hed sommerdag. Her bliver der badet, fisket og sejlet. Her er kultur og arkitektur  parat til at bliver opdaget fra en kajak. Det er ikke for ingenting, turistorganisationerne kalder Øresundskysten for den danske riviera!
Afgang ...

Vedbæk
Vedbæk-området er først og fremmest præget af nærheden til Øresund og den store lystbådehavn. Sæt kajakken i søen ved Vedbæk Kajakklubs lille bro. Eller fra stranden. Samme strand hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København. Men, nu er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  
Strandvejsvillaer

Whiskybæltet
Strækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes Danmarks højeste gennemsnitsindkomster, højeste ejendomspriser og nogle af de laveste skatte procenter. Uden at være misundelig(!), kan man ro forbi og nyde synet af de mange eksklusive strandvejsvillaer med deres velplejede haver, swimmingpools og badebroer.

Rungsted
Lige syd for Rungsted havn bor  kajakklubben med en god bro. Er du til en pause, besøg Karen Blixen Museet eller gå en tur på havnen og se den imponerende flåde af store sejl- og motorbåde. På midtermolen er der søsportsbutikker og udeserveringer f.eks. Fiskerikajen som serverer fish and chips. På turen mod Nivåbugten kan du ligge ind ved Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251

Ud for Rungsted ligger Hven
Er det godt vejr kan du se den hvide kirke på skrænten ved Kyrkbacken havn. Og kirketårnet hvor  Tycho Brahe har fået sit museum. Der er en fin campingplads , med hytter, i Norreborg. Regn med cirka 2-3 times tid til at krydse over (cirka 8 kilometer) Øresund. Gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 

Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Tidligere "strøg" fiskerne rejser her, som blev brugt til krogefiskeriet. Mange af de fuglearter, er passerer Danmark på træk, kan ses her, hvor de raster og søger føde på strandengene og i det lave vand. 

Den høje skorsten er  Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk som er den ældste bevarede cirkulære ovn i Danmark. Stenene fra telgværket blev afskibet til København fra molen lige  syd for Nivåens udløb. Den hyggelige Nivå havn er bygget på resterne af flere tidligere teglgrave.  Inderst i havnen ligger kajakklubben og deres behagelige lave flydebro.
 
Fiskerhusene, Humlebæk

Stop undervejs
Der er mange fine steder at stoppe undervejs. Et af dem er ved Louisiana,  moderne kunst, skulpturpark og café, lige ved Humlebæk Havn. Gå i land på stranden eller ved roklubbens lave bro, hvis du ikke kan li' at få våde tæer.  

Humlebæk opstod som fiskerleje i 1523. Havnen blev bygget som en krigshavn i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Og senere overtaget af fiskere. Fiskerhusene som ligger på rad og række nord for havnen, ser næsten ud som de gjorde, da de blev bygget i 1810. 

Efter et par pagajtag kommer Jarlens Grund, en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletter. I en svæver vending kan man telte her.
Espergærde

Espergærde havn  og Kystens Perle
I Espergærde har hyggestemningen har erstattet fortidens fiskeritravlhed. Havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde i alle størrelser. Fiskehandlen er blevet til en helårsåben Fiskebod med udeservering og havneknejpen til en italiensk iscafé! Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan lande på den gode sandstrand syd for havnen. 

På stranden mellem Skotterup og Snekkersten ses Skotterup fiskernes reberbane, bødehuse, et ophalingsspil, et tjærelad og stejlepladsen hvor fiskerne kunne ordne deres garn.  

Ved Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandreblok, efterladt af istidens bræer. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads. Og det har givet Snekkersten sit navn: Snekke af vikingeskib og sten af snekkestenen. På stenene udfor "perlen" ligger der somme tider sæler og nyder solen!
M/S Søfartsmuseet - "a must see attraction"


Kulturbyen Helsingør
Fremme i Helsingør kan du liste kajakken ind til roklubbens bro, som ligger mellem Scandlines opmarchareal og Trykkerdammens Bådlejning. Når kajakken er rigget af, kan jeg anbefale dig at besøge Kronborg, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, der sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør.

Videre langs den danske riviera
Færgetrafikken ved Helsingør er tæt, så man skal være en meget rutineret kajakroer for at ro forbi havnen og Kronborgpynten. Alternaivt kan du trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen og på den måde runde Kronborg og fortsætte turen op langs den danske riviera til Hornbæk og Gilleleje.Overnatning
  • Kystnære overnatningspladser ved Nivå Strandpark, Lave Skov og Egebæksvang, beskrivelse og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør

Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående - uden betydning for kajakroere
  • Kysten er mest udsat (bølger og vind) når vinden kommer fra S og SØ
  • Der er ca. 1-2 km fra havnene til nærmeste indkøbssted
  • Havnene har slæbesteder eller lave broer hvor kajakken kan søsættes og langtids-parkeringsmuligheder i nærheden
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Helsingør og Lyngby
  • Helårsåben turistinformation i Helsingør
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande, ca. 40.000 skibe, i alle størrelser, passerer hvert år

Andre læste også

Kajakferie i Middelhavet

Plads til kajak